jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

13. dags jul / Hellige Tre Kongers dag

Den 13. dags jul kalles i kristen tradisjon Hellige Tre Kongers dag, og er altså den trettende dag etter julekvelden, den 6. januar. Dagen er til minne om de tre konger, Kaspar, Melchior og Baltasar, som kom fra Østerland til Betlehem og fant Jesusbarnet i krybben. Dagen markerte slutten på romjula. Fortsatt er det noen som tenner et trearmet lys, som symboliserer de tre kongene.

13. dags jul var også en hedensk juledag. For noen var det en tradisjon å spise søtgrøt på 13. dags jul. Man mente at kvelden den 13. dags jul var den farligste i hele året, for da var en farlig vette ute. Den hadde tretten klør og ble derfor kalt trettenkloa, og trollkjerringer og spøkelser var også aktive denne dagen.

Den første gjest som kom inn i stua etter trettendagen ble sett nøye på. Hadde han langt og tynt skjegg, kunne de vente seg mye ull i året som kom. Hvis han ikke hadde skjegg, ville det bli dårlig med ull. Trettendedagsværet skal vare i de tretten ukene som følger. Dersom været er annerledes den tredje dagen, kommer været til å følge denne. Så man stjerner denne kvelden ville det bli mye skogsbær.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved