jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julekonserter

Når det nærmer seg jul, arrangeres det mange julekonserter rundt omkring i Norge. Skolene har sine egne julekonserter, elevene på musikkskolene spiller avsluttende julekonserter, og i kirker og forsamlingshus synger lokale kor og orkestre julen inn. Mange av de store norske popartistene har det som årlig tradisjon å holde julekonserter, hvor de fremfører gamle og nye julesanger i egne versjoner.

Musikk har fremfor noe evnen til å sette en i julestemning. Det er kanskje derfor folk strømmer til slike arrangementer. I den klassiske musikktradisjon finnes en rekke store verker som er skrevet til julehøytiden, for eksempel den tysk-britiske barokkomponisten Georg Friedrich Händels verk ”Messias”, og Johann Sebastian Bachs ”Juleoratoriet”. Disse oratoriene fremføres av norske kor og orkestre hvert år, bl.a. Oslo Filharmoniske Orkester. De spiller også andre adventskonserter.

I radio og på TV kan man også få hørt og sett mange flotte konsertopplevelser rundt juletider. Radio og fjernsynskanalene sender konsertopptak i de fleste sjangre, både pop, rock, jazz og klassisk musikk er representert. En festlig og sterk årlig tradisjon er Nyttårskonserten med Wienerfilharmonikerne som blir sendt første nyttårsdag, før sendingene fra hoppuka, hvor legendariske Arne Scheie setter i gang å kommentere nyttårsrennet fra Garmisch-Partenkirchen.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved