jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Advent

Ordet advent kommer av det latinske begrepet Adventus Redemptoris, som betyr ”Herrens ankomst”. I dag forbinder vi ordet med førjulstiden. Det er en kristen årstid, hvor man forbereder seg til feiringen av Jesus ankomst på jorden. Advent varer fra søndagen nærmest den 30. november, og varer frem til julenatt - natten til 25. desember. Vi kaller søndagene i denne tiden for den første, andre, tredje og fjerde søndag i advent. Tradisjonen kan spores helt tilbake til det 4. århundre e.Kr.

Tidligere var advent en fastetid, som startet med Mortensmesse den 11. november. I dag er det kun i katolske land at det fortsatt betraktes som en botstid med utvalgte fastedager. Det er en gammel tradisjon å markere denne tiden med å tenne lys hver søndag. Adventsstaken har fire lys, og man tenner ett den første søndagen, to den andre søndag osv.

I dag forbindes gjerne denne årstiden med juleforberedelser som kakebakst, rengjøring og gaveinnkjøp. Det er også vanlig å arrangere juleverksted, hvor man lager julepynt og julegaver. En annen utbredt tradisjon er at barn har julekalendere hvor man åpner en luke, eller får en liten pakke for hver dag i desember måned. I nyere tid er julebord blitt en vanlig tradisjon i denne tiden. Da møtes man med venner, kolleger eller familie over god mat og drikke.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved