Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Førjulstid

Førjulstid er tiden før jul som man gjerne bruker til å forberede seg til den store julefeiringen. Førjulstid kalles også advent, og advent varer fra søndagen nærmest den 30. november, og fram til julenatt - natta til 25. desember. Søndagene i førjulstid kalles den første, andre, tredje og fjerde søndag i advent. Tidligere var førjulstid fastetid, som startet med Mortensmesse den 11. november. I dag er det kun i katolske land at det fortsatt betraktes som en botstid med utvalgte fastedager.


juleforberedelser

Når det er førjulstid bruker folk å holde på med juleforberedelser som kakebaking, ølbrygging, storrengjøring og gaveinnkjøp. Det også vanlig å arrangere juleverksted, hvor man lager for eksempel julepynt og julegaver. En annen utbredt tradisjon er at barn har julekalendere hvor man hver dag i desember måned åpner en luke, eller får en liten pakke.


I nyere tid er julebord blitt en vanlig tradisjon i denne tiden. Da møtes man med gode venner, arbeidskolleger eller storfamilien over god mat og drikke. Mange juletrefester foregår også tidlig i desember, og da går man rundt juletreet, leker selskapsleker og får godteposer av nissen. Julegatene tennes rundt omkring, og mange går rundt og gleder seg veldig til julen endelig ringes inn.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved