Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

 

Første juledag

Første juledag, er den 25. desember, og på denne dagen markeres Jesus fødsel over hele den kristne del av verden. Første juledag kalles også Kristmesse, og er den store høytidsdagen i den kristne julefeiringen. Hippolytus skrev i det 3. århundre at Jesus fødsel fant sted i Keiser Augustus 42. regjeringsår. Selv om vi i Norge feirer den 24. desember, feirer de aller fleste land den første juledag.


Hele verden markerer denne dag

Første juledag er derfor for de fleste den dagen hvor man markerer julen, åpner julegaver og spiser julemåltidet. Man regner med at ca. en tredjedel av verdens befolkning markerer denne dagen. I nyere tid i Norge er første juledag gjerne en hviledag etter julaften, og en av de stilleste dagene i hele året. Tradisjonen sa at man skulle holde seg hjemme på første juledag, og ikke dra på besøk eller få noe besøk.


Noen går i kirken den 25. desember. Mange har det som tradisjon å spise ribbe julaften, og så servere restene, kald ribbe, til frokost neste morgen. I Norge er det offisiell flaggdag på denne dagen. Det betyr at det er påbudt at det skal flagges fra offentlige bygninger og eiendommer, mens privatpersoner selv kan bestemme om de vil heise flagget.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved