jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Gamle juletradisjoner

Jula er en tid da store og små samles rundt gamle juletradisjoner. Alle har vi minner fra den gangen vi var barn, og gamle juletradisjoner holdes gjerne i hevd ved at de eldre forteller og levendegjør sine tradisjoner. Det finnes også mange flotte praktbøker å få tak i om gamle juletradisjoner.

Bygdemuseene rundt omkring har som oftest utstillinger og aktiviteter med gamle juletradisjoner i førjulstida. Det finnes mange gamle juletradisjoner å lære på så forskjellige områder som håndarbeid, matlaging, dyrehold, reingjøring, innen sang og musikk, juleleiker for store og små, og forskjellige måter å pynte på. Også støyping av lys, å sette ut graut til nissen og å kjøre hest og slede er tradisjonsrike juleaktiviteter. Blant gamle juletradisjoner innen sangleker i Norge, finner vi ”Og reven rasker over isen”, ”Så går vi rundt om en enebærbusk” og ”Jeg gikk meg over sjø og land”.

Mange velger å lage sine egne, nye juletradisjoner, og det er hyggelig å blande gammelt og nytt. Alle familier har sine egne måter å både feire jul på og å forberede seg til julehøytiden. Noen tror ikke det kan bli jul uten "sine egne" oppskrifter, aktiviteter eller vaner, og spør man folk er det tusenvis av forskjellige svar på hva som gir mest julestemning!
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved