jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Jul i Norge

Jul i Norge er den aller mest tradisjonsrike feiringen i landet, og spesielt for de fleste barna er selveste julaften, den 24. desember det absolutte høydepunktet. Jul i Norge starter som oftest med adventstradisjoner. De fleste barn har en adventskalender som de åpner hver dag. Hos noen familier pynter man en appelsin med 24 kryddernelliker, og så tar man ut en hver dag frem til julekvelden.

Den 13. desember feires St. Lucia på skoler og i barnehagene. Det gir en fornemmelse av at det snart er jul i Norge når barnekor med stearinlys går syngende gjennom rommene deler ut hjemmebakte lussekatter. Før det er ordentlig jul i Norge, skal man også helst ha bakt syv sorter julekaker, laget julepynt og hatt storrengjøring i hjemmet. Mange pynter julegranen på lillejulaften.

På julaften har familiene sine egne tradisjoner. Noen spiser julegrøt midt på dagen. Klokken fem om ettermiddagen ringes julen inn i kirkeklokkene. Hos noen starter da den store julemiddagen. Her varierer det hva man spiser, alt etter hvor i landet man bor, og hvilke mattradisjoner de enkelte familiene har. Noen spiser ribbe, andre spiser torsk, lutefisk eller pinnekjøtt. Til dessert er det vanlig med karamellpudding eller riskrem med en gjemt mandel. Den som får mandelen får en marsipangris.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved