jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julebåt

Julebåt var betegnelse på den siste Amerikabåten som la til ved en norsk kai til jul. En slik julebåt ble mottatt med stor begeistring og enorme forventninger. For det første brakte den de kjære menneskene hjem i tide til julehøytiden, og de hadde med seg de mest eventyrlige «amerikapakker». Masten var pyntet med et forblåst juletre med lys. Julebåt var en institusjon i alle de byene som Den norske Amerikalinje hadde anløp til, og tradisjonen varte til 1960-tallet.

Begrepet Julebåt kan i dag også brukes om de mange ulike passasjerskipene som arrangerer julebord før jul. Mange mennesker feirer for eksempel jul ombord i Hurtigruta. Flere av hurtigrutene har også et tilbud til lokalbefolkningen i de havnene de ligger i, om å komme om bord til julemiddag på julaften.

Danskebåtene, som går i trafikk fra Oslo til Hirtshals, Frederikshavn eller København, dekker julebord i hele desember. Det er også mindre fartøyer som har julefeiring og servering av julemat ombord, for eksempel på Oslofjorden. I Stavanger brukes veteranskipet M/S Rogaland som restaurantskip og julebåt. De store verdensrederiene tilbyr også julecruise, hvor det ikke spares på noen ting. Og i mange byer i verden, ligger det restaurantbåter til kai, som er pyntet med lyskjeder og tilbyr god mat og drikke.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved