Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO
juledkorasjon

Juledekorasjoner

Juledekorasjoner går helt tilbake til de gamle julemarkedene som fant sted i Tyskland på 1600-tallet. Dengang var det spesielt julemat som ble brukt som juledekorasjoner, dvs. sukkerstenger, honningkaker og andre julegodter. På 1800-tallet ble mange andre juledekorasjoner utbredt. Det var spesielt juledekorasjoner som glanspapir, kulørt silkepapir eller juledekorasjoner som kunne inneholde søtsaker som nøtter, kaker, rosiner og frukt.

 


Utbredte juledekorasjoner

I dag bruker man mange forskjellige typer juledekorasjoner. Her nevner vi noen:

Engler: Engler forbindes med den kristne kulturen, men er også kjent fra buddhismen, islam, hinduismen og jødedommen, hvor englelignende vesen brukes som sendebud.

Glasskuler: Allerede for tre hundre år siden ble glassperler brukt som juledekorasjoner. I dag brukes de store, blanke kulene av tynn plastikk eller glass. De ble opprinnelig oppfunnet i Tyskland.

engler

Julelys: Man pyntet juletreet med julelys er allerede helt fra den første tiden da juletreet fikk plass i stuen. Dette kan spores tilbake til 1600-tallet. Lyset symboliserer liv og glede i en mørk tid og er perfekt til juledekorasjoner.

Pynt, glitter og lametta: Lametta er navnet på de helt tynne kobberlignende trådene som i dag for det meste lages av papir, men i gamle dager ble de faktisk laget av kobber. De legges på treet som juledekorasjoner og skaper reflekser på grenene. Det kalles også glitter eller englehår (som også ble laget av glassull).

lys 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved