Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julekort

Tradisjonen med å sende julekort stammer fra 1843 – omtrent samtidig med at det første julemerket ble sendt på gaten. Det første julekort ble fremstilt i England, og ideen med julekort ble godt mottatt, for allerede året etterpå ble det solgt omkring 25.000 julekort. Det første julekort forarget visse kretser i England, fordi julekortet fremstilte et selskap som skålte og sa ”Gledelig jul” – at alkohol og den hellige julen ble fremstilt sammen, var ikke noe som gledet det engelske borgerskapet.


 

julekort
Det første norske julekortet ble trykket hos Beyer i Bergen i 1870, men det var først på 1880-tallet at noen omfattende norsk julekortproduksjon kom i gang. Mange kort var importert, særlig fra Danmark og Tyskland.

I dag kan julekort kjøpes i alle avskygginger. Fra små og enkle til store og fargerike. Den amerikanske superprodusenten av julekort, Hallmark, har en hel hærskare av julekort-designere ansatt, og disse sender nye julekort på gata hver eneste jul. De mest populære kort er dem som har en gammeldags, nostalgisk tone med kjelke og nisser og store, tykke julenisser med røde frakker.


julekort julenissen

Etter at Internett ble utbredt på midten av 1990-tallet, er det blitt populært å sende elektroniske julekort. Det finnes mange hjemmesider hvor man kan finne digitale kort, og så er det bare å taste inn en e-postadresse, skrive en tradisjonell julehilsen med ønske om mange gode julegaver, og så trykke på send. Så havner kortet i innboksen hos mottakeren, og på denne måten bringer man den gamle tradisjonen med å sende julehilsen videre i en moderne utgave.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved