Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julekrybbe

En julekrybbe er figurer som forestiller forholdene rundt det lille Jesusbarnet, etter at han ble født i en stall. En julekrybbe brukes ofte som julepynt i hjem og i kirker. Figurene forestiller Jomfru Maria, Josef, Jesusbarnet, De Tre Vise Menn, noen hyrder med dyr; esel, sauer og kameler. Av og til er også julestjernen med i en julekrybbe.

I katolske land er det en skikk å plassere en stor julekrybbe på offentlige steder i julen. En av de mest kjente er den julekrybbe som står på Petersplassen i Vatikanet i Italia. Hvert år kan man se nærbilder av denne, når man overfører midnattsgudstjenesten fra Peterskirken julaften.

Frans av Assisi har fått æren for å ha skapt den tredimensjonale betlehemsscenen i 1223. Etter reformasjonen ble det et rent katolsk fenomen, og ble ikke akseptert i ikke-katolske land som Norge før godt ut på 1900-tallet.


Mange norske barn har laget sin egen fremstilling, for eksempel i plastelina eller trolldeig. Det finnes mange varianter å få tak i i butikkene og på nettet. De kan være utført i porselen, glass, tre, plastikk eller keramikk – og det finnes noen som samler på slike. 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved