jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Juleleker

Juleleker hører med til julefeiringen, ikke minst for barna. Men det morsomste barn vet er når de voksne deltar i juleleker. Så det er bare å komme i gang og leke! Faktisk strekker det med juleleker seg lenger tilbake enn kristendommen i Norge. Allerede på 900-tallet er det nedtegnelser om at kongen ved juletider skulle drikke jul og at folk skulle leke Frøys lek.

Juleleker kan være både sangleker, parleker, navneleker og panteleker. Dessuten er det å gå julebukk en tradisjonsrik skikk noen steder. Begrepet er også blitt brukt om fester for ungdommen på samfunnshusene på starten og midten av 1900-tallet. Det er også noen idrettslags navn på sine lokale mesterskap.

Blant de kjente kjære sanglekene har vi Nå er det jul igjen, Tornerose, Pål sine høner, Kjerringa med staven, Bro bro brille, Jeg gikk meg over sjø og land, Så går vi rundt om en enebærbusk, Slå på ring, Hei Tomtegubben. Av andre tradisjonsrike leker, finnes blindebukk, 20 spørsmål, Kongen og Dronninga, Avskjed på grått papir, Mitt skip er lastet, Reisen til Amerika, Kims lek og Tampen brenner. Brettspill er et sjakktrekk i jula! Dann lag, og ta med store og små på Trivial Pursuit, Kinasjakk, Ludo, Fantasi, Kokkelimonke, Settlers, Risk eller Monopol.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved