jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julen i kirken

Julen i kirken feires på bakgrunn av en egen årskalender. Denne kalenderen kalles bare kirkeåret. Året følger Jesu liv og gjerning i den rekkefølgen som evangeliene forteller om.
Kirkeåret starter ikke 1. januar, men 1. søndag i advent. Derfor er julen i kirken starten på dette. Advent betyr ankomst og er forberedelsestiden før man skal ta i mot Jesus. I julen i kirken feires Jesu fødsel.

Hovedfargen i julen i kirken er hvit, fordi det er en av kirkens største fester. Mange mennesker går i julegudstjeneste julaften, og det er denne dagen de norske kirkene har mest besøk. De norske sjømannskirkene rundt omkring i verden har vært et sted å feire jul for nordmenn i utlandet. Det finnes 32 norske sjømannskirker over hele verden. De fleste land feirer den 25. desember og begynner feiringen med en midnattsmesse kl. 24 julaften.

I lutherske land er julaften blitt julas høydepunkt. Den kristne feiringen begynte på 300-tallet og avløste en romersk fest for keiseren som Sol Invictus, den uovervinnelige sol. I Norden erstattet den en gammel fruktbarhetsfest ved vintersolverv.

Rundt 33% av alle medlemmene i Den norske kirke deltar på gudstjeneste i forbindelse med julehøytiden. I tillegg kommer et stort antall skolegudstjenester og barnehage-gudstjenester i tiden før jul.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved