jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julenissen i Danmark

Julenissen i Danmark kalles Julemanden, og er en mytisk person som deler ut presanger til alle snille barn på julaften. Tradisjonen med julenissen i Danmark er stort sett den samme som vi har i Norge og den som svenskene har med sin jultomt. Julenissen i Danmark er også en tykk mann med langt hvitt skjegg og en rungende, hjertelig latter - Ho ho ho!

Julekvelden drar han avsted på sleden sin trukket av 9 reinsdyr - med Rudolf i spissen - for å dele ut gaver til alle de snille barna. Julenissen i Danmark kommer også ned gjennom skorsteinspipa. Resten av året lager han julegaver sammen med de andre nissene. Hvor han bor er det en del diskusjoner om. Noen hevder at han bor på Grønland, andre at han bor på Nordpolen, i Tyrkia, i Finland, i Norge eller i Russland.

Nissen stammer opprinnelig fra Sankt Nikolaus, som var en tyrkisk biskop, og senere helgen, som blant annet delte ut gaver til de fattige. Det er mange tradisjoner forbundet med julemanden, og i noen land henger man opp sokker, og natten til julaften kommer han og fyller dem med godteri. Hvert år skriver tusenvis av barn brev til ham for å fortelle ham hva de ønsker seg.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved