Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julepynt

Tradisjonen med julepynt går helt tilbake til de gamle julemarkedene som fant sted i Tyskland på 1600-tallet. Den gangen var det spesielt julemat som ble brukt som julepynt. Det var for eksempel honningkaker, sukkerstenger og andre julegodter. På 1800-tallet ble mye annen julepynt utbredt. Det var spesielt julepynt til juletreet, men også julepynt formet som kurver og hjerter som kunne inneholde søte saker som nøtter, kaker, rosiner og frukt.


Utbredt julepynt

I dag har vi mange forskjellige typer med julepynt. Her nevner vi noen:

Julelys: Å pynte juletreet med julelys er kjent helt fra den første tiden som juletreet fikk plass i stuen. Det kan spores tilbake til 1600-tallet. Lyset symboliserer liv og glede i en mørk tid og er perfekt til julepynt – så lenge man tenker på brannfaren!

lys

Engler: Allerede på midten av 1800-tallet ble engler utbredt som juledekorasjoner i Norge. Engler forbindes med den kristne kulturen, men er også kjent fra buddhismen, islam, hinduismen og jødedommen, hvor englelignende vesener brukes som sendebud.

Lametta: Lametta er navnet på de helt tynne kobberlignende trådene som i dag mest lages av papir med sølvfarger, men i gamle dager faktisk var laget av kobber. De legges på treet som juledekorasjoner og skaper reflekser i grenene.

Julepynt lages i dag i utrolig mange forskjellige varianter. For eksempel som guirlander, julespill, musetrapper, glansbilder, juletrekuler og mye, mye mere.

I dag begynner butikkene å pynte opp med julepynt allerede i november. Det synes mange mennesker er alt for tidlig. Men man kan ikke se bort fra at julen er blitt kommersialisert, og at mange forretninger henter en stor del av overskuddet fra julehandelen.

julelys usa
Julepynt USA 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved