jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Juletradisjoner

Julen er en høytid fylt med kos, mye mat, gaver og masse juletradisjoner. Juletradisjoner slik vi kjenner dem i dag tok langsomt form allerede fra 1500-tallet, hvor man rundt omkring i Europa spiste spesiell mat i forbindelse med julen. I dag er de norske juletradisjoner en blanding av mange hundre forskjellige juletradisjoner fra hele Europa. Den mest grunnleggende av alle juletradisjoner er nok at det ifølge den kristne skikken skal herske fred på Jorden den natten Jesus ble født. Det er grunnlaget for alle andre kristne juletradisjoner.

jul norge Juletradisjoner preger de aller fleste begivenheter i julen. Uansett om vi spiser, drikker, fester, besøker venner, kjøper inn, synger eller arbeider bruker vi juletradisjoner.

Mat:
Julaften spises lutefisk, juleribbe eller pinnekjøtt. Det spises riskrem, multekrem eller karamellpudding til dessert. På juledagene spises det søte saker i form av pepperkaker, sirupsnipper, juleknekk, krumkaker, marsipan osv.

Drikke:
Ifølge mange norske juletradisjoner drikker man gjerne juleøl opp mot jul, enten i form av juleøl eller hjemmebrygget øl. Den svenske tradisjonen med å drikke gløgg er også svært udbredt. På selve julaften drikker de voksne ofte øl, akevitt, konjakk, kaffe eller portvin.

kanefart Det å finne roen på kanefart i vintermørket, med fakler og saueskinn i sleden og snøtunge graner er det mange av oss som drømmer om.

 
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved