jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Kakelinna

Begrepet kakelinna brukes blant annet om et meteorologisk fenomen som betyr mildvær rundt juletider. Den dagen man mintes Tomas tvileren, på Tomas helgendag, den 21. desember, kom gjerne kakelinna, eller lefsetøyren. Kakelinna var noen dager med mildvær som gjorde det lettere å få julebaksten ferdig.

Og dette var ikke bare tilfeldigheter eller overtro; dagens meteorologer har nemlig sett på statistikker over gjennomsnittstemperaturene på dagene i hele desember, og funnet ut at det ofte virkelig kommer en mildværsperiode i perioden like før jul. Noen mente dog at kakelinna skyldtes all bakinga til jul, men det er nok ikke riktig!

Nordmenn er gjernest opptatt av været, og juleværet er ikke noe unntak. Men i vårt langstrakte land er det like mye forskjellig vær som det er meninger om det! Noen steder feirer man jula nærmest nedsnødd, mens det andre steder er helt snøfritt og vintergrønt. Noen feirer julen i lav desembersol, mens det plasker ned rundt andre. Storm og orkan er heller ikke uvanlig for mange i utsatte områder langs den lange norske kysten. Selv om mange forbinder jula med store snøfiller som daler sakte ned over hustakene, blir det jul uansett.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved