jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Romjul

Perioden mellom julehelga og nyttårshelga blir kalt romjul. Opprinnelig kommer begrepet av romhelg som igjen stammer fra det norrøne begrepet rumheilagr, som betyr dager som ikke er like hellig. Tidligere strakte begrepet om romjul seg helt til trettende dag jul, Hellige Tre Kongers dag, det vil si den 6. januar.

I Norge forbindes ofte romjul med julefred, avslapping og feriedager, familiebesøk, juletrefester og mye god mat og hygge. Mange benytter også denne tiden til å gå lange turer, og andre går i kirken. Noen steder er det fremdeles en tradisjon å gå julebukk i romjula. For mange er også tiden frem til nyttår en tid til refleksjoner over året som har gått. Mange mennesker benytter også anledningen til å bytte julegaver eller handle på romjulssalget, som i mange forretninger og kjøpesentre starter allerede den 3. juledag.

Norges visemester nummer 1, Alf Prøysen, udødeliggjorde begrepet i den koselige og for mange nostalgiske sangen Romjulsdrøm; ”En skulle vøri fire år i romjulā€™n, og kjint ei jinte som va næstn fem. Og begge skulle kle seg ut med masker, og kømmi julbukk åt et bæssmorhem”. Prøysen skrev opprinnelig visa som et dikt, men senere skrev han noen flere vers til diktet, og brukte melodien som ble skrevet av Thoralf Borg.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved