jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Snø jul

Snø og jul hører sammen. Det mener i hvert fall mange nordmenn. Men sannheten er at det i Norges land finnes mange steder hvor det slett ikke kommer noe snø til jul. Denne spesielle typen nedbør er krystallisk is og daler ned i store mengder som flak. Landskapet blir hvitt av snø, og jul forbindes med nisser på sleder, kald kanefart, aking på julegaveakebrett og skøyting på naturlige isbaner.

Men høytiden kommer nok selv om det ikke faller noen snø. Jul er også en tid man tilbringer innendørs, med god mat og drikke, sosialt samvær over spill, sangleker, gang rundt juletreet, film og tv-titting. Da er det ikke så viktig hvordan været er utenfor vinduene.

Sneen dannes ved at vanndamp går gjennom deposisjon høyt i troposfæren ved temperaturer under 0°C. De enkelte snøfillene fester seg til hverandre. Når de blir tunge nok faller de ut av skyen. Når det er kaldt nok, faller nedbøren som snøflak. Ved høyere temperaturer smelter den, og kommer ned som regn. Den ideelle temperaturen for snøkrystallene er rundt 0 °C.

Snøfall varierer med tid og sted, geografisk breddegrad, høyde over havet og andre faktorer som kan påvirke været. Juleværet land og strand er et tema man er opptatt av.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved