jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Vintersolhverv

Vintersolhverv kaller vi den dagen i året da solen har den laveste høyden over horisonten. Det vil si at vintersolhverv er omtalt som årets korteste dag, målt i lyse timer. Solens bane i forhold til horisonten varierer litt. Dette er fordi jordklodens akse ikke står vinkelrett mot sola. Vintersolhverv faller som oftest den 21. eller 22. desember.

I norsk folketradisjon hadde vintersolhverv primstavmerket sol. Denne dagen måtte man ikke foreta seg noe arbeide der noe ble dreiet rundt. Man måtte heller ikke bake noe, fordi kakene ikke kom til å feste seg på takkene, og juleølet skulle være ferdig før denne dagen. Dagen markeres mange steder som en gledens dag, fordi den symboliserer at lyset kommer tilbake. Etter denne datoen blir dagene lengre og lengre og lysere og lysere.

Denne dagen er det ikke mange timer med dagslys. I motsetning til dette er sommersolhverv, den 21. juni, årets aller lengste dag med mange soltimer. Nord for Polarsirkelen, som ligger på 66 grader 33 minutter nord, er det ikke noe vanlig dagslys midtvinters, mens det er midnattssol ved sommersolhverv. Det vil si at det ikke blir mørkt i det hele tatt.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved