Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julebord

Julebord er et selskap eller en fest hvor man får servert julemat og drikke. Julebord arrangeres både i arbeidslivet for de ansatte i firmaer, organisasjoner eller privat, og gjerne i slutten av november eller i desember. Tradisjonen med julebord gir høysesong for restaurantbransjen.

På julebord serveres tradisjonsrik mat, og ofte en buffet av både varme og kalde retter. Dette kan for eksempel være ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, torsk, julepølser eller kalkun.

Det er vanlig å drikke juleøl, akevitt eller rødvin til. Til dessert serveres for eksempel multekrem, trollkrem, fruktsalat, karamellpudding eller riskrem med rød saus. Julebord er en gammel tradisjon i Norge. Skikken stammer tilbake til middelalderen da man lot mat stå fremme hele julen slik at fattige fikk forsyne seg. Noen hevder også det er en etterlevning av juleblot, som var en ofring til gudene rundt midtvinternatta.
Våre naboland har også lange tradisjoner med det de kaller julefrokost i Danmark og julbord i Sverige. I Danmark er det vanlig med f.eks. sild, sylte, julemørbrad, leverpostei, medister, frikadeller, æbleflæsk og man drikker snaps og juleøl til. På julbordet i Sverige spises det bl.a. spikkesild, kryddersild, sylte, juleskinke, Janssons fristelse, ost, røkt fisk, gravlaks, grynkorv og köttbullar - og man drikker julmust, porter, snaps eller julöl. 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved