Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julebrus

Julebrus er som navnet tilsier en brus som blir produsert og som selges i dagligvarebutikker rundt juletider. Flere av de norske bryggerier lager sin egen julebrus, og det man kaller julebrus kan av denne grunn være ganske forskjellig. Noen steder er det en brunfarget brus med champagnesmak, andre steder er fargen rød og den smaker som eventyrbrus. Noen smaker tuttifrutti, andre har nesten colasmak. Det finnes også utgaver av julebrus som er grønn og noen som er gul av farge med appelsinsmak.

Mange forbinder ordet julebrus med ingefærøl, solo eller andre brussorter, og bruker det bare som et samlebegrep om den brusen de selv drikker i jula. Hvert år testes brusen i forbrukertester i norske aviser og tidsskrifter, og det er ofte barna som får uttale seg, siden det er barn som drikker mest av denne typen. Tradisjonelt har man drukket øl i jula.
Gulatingsloven fra 900-tallet gir klare bestemmelser om hvor mye maltøl den enkelte bonde kunne brygge til jul, og det var forventet å være sterkt. De kristne tradisjoner ble over tiden blandet med folketradisjonene, og en gang i tiden straffet kirken folk som ikke brygget øl. ”Å drikke jul” kom av seremonier og drikkeoffer til de gamle gudene. 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved