Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julekaker

Peppernøtter, pepperkaker, fattigmann og brune kaker er alle eksempler på typiske julekaker. Brune kaker er uten tvil populære. Dette er brune, krydrete julekaker som er laget med honning eller sirup og fremsto sterkt krydret i middelalderen. I dag er denne typen julekaker mye søtere og mildere i smaken.

Den svenske maleren Anders Zorn lagde noen former til sine julekaker, som siden er blitt berømte og er kjent som de kraftige metalformene som former julekaker som dyr, menn, koner og stjerner – til å tygge på. Anders Zorns kone, Emma, sto for oppskriften på disse deilige julekaker, og oppskriften på hennes brune kaker er bevart:


 

Julekaker: Oppskrift på brune kaker

850 g sukker
1 ½ del sirup
3. dl. vann
525 gram smør
2 kg. hvetemel
1 spsk. kanel
2. spsk. ingefær
1. tsk. nellik
3. stk. revet pomeransskall
20 gram bikarbonat
1 del konjakk


 

I dag må vi se i øynene at mange av de gode gamle julekaker er svært fetende, og ikke passer til den mindre aktive livsstilen vår. Men det er jo mulig å lage mindre fete julekaker, og gode julekaker kan også kjøpes i mange butikker. Men hvis man ikke har problemer med vekten, bør man absolutt ikke snyte seg selv for de gode julekaker av høy kvalitet som kan kjøpes mange steder. Det er mange tradisjoner forbundet med julen, og julebakst og julegodter er faktisk en av de eldste tradisjoner ved julen, og kom lenge før både julegavene, julepynten og juletreet.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved