Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Alternativ jul

Alternativ jul er et arrangement på Folkets Hus i Oslo, og er et åpent arrangement for de som på en eller annen måte har falt utenfor, og enten er uteliggere, rusmisbrukere, ensomme, eller økonomisk dårlig stilte. Frivillige medarbeidere stiller opp gratis for Alternativ jul arrangementet, og utfører diverse oppgaver som frakt, matlaging, underholdning og sosialisering. Man kan melde seg som frivillig, eller melde seg som gjest via Alternativ jul sin hjemmeside.


Moderne fattigdom

Alternativ jul ble startet i 1970 i kjølvannet av det radikale student- og ungdomsopprøret. Arrangementet satte fokus på den økende kontrast mellom julefeiringens overflod på den ene siden og moderne fattigdom på den andre.

Begrepet brukes også når det er snakk om å markere julen på en annen måte enn de mest tradisjonelle. Mange nordmenn feirer ikke jul, enten fordi de ikke ønsker det, eller fordi de tilhører en annen religion og kultur. Men siden det er offentlig høytid med skolefri og feriedager vil de likevel bli påvirket av julefeiringen, og mange markerer det på sin egen måte.


Noen har en annerledes jul ved å reise til fjells og feire på en hytte uten strøm og innlagt vann, andre reiser til varmere deler av verden - mens noen holder seg hjemme, men boikotter kjøpepresset som mange opplever i forbindelse med julehøytiden.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved