Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Ballett jul

”Nøtteknekkeren” er et av de aller mest kjente klassiske stykker i verden for ballett. Jul og Nøtteknekkeren hører naturligvis sammen, siden handlingen i stykket nettopp foregår hjemme hos familien Stahlbaum rundt juletider. Den russiske komponisten Pjotr Tsjajkovskijs stykke er basert på en historie av den tyske forfatteren E. T. A. Hoffman og settes opp hvert år i Oslo av Den Norske Operas ballett. Jul forbindes også med ballettforestillinger og danseforestillinger andre steder.


Reisen til Julestjernen og Putti Plutti Pott

Ballettskolene rundt omkring i landet setter opp sine jule- og nisseforestillinger, hvor ballettdansende gutter og jenter opptrer. Også de lokale og nasjonale teatrene setter opp stykker hvor det er inkludert ballett. Jul på de norske teatrene og kulturhusene rundt omkring markeres ofte med teaterstykkene Reisen til Julestjernen, Putti Plutti Pott eller andre forestillinger med tema jul. Ballett kommer av det italienske begrepet ”ballare”, som betyr å danse.


Dansen er en kunstform, og er altså dans til musikk. Pjotr Tsjajkovski har også skrevet musikken til en annen verdenskjent og kritikerrost klassiker, nemlig Svanesjøen, som ble oppsatt første gang i 1843. Klassisk dans har mønstre av fastlagte trinn og det finnes seks forskjellige hovedgrener av den: cecchetti (italiensk), ecole francais(fransk), bournonville (dansk), vaganova (russisk),balanchine (amerikansk) og Royal Academy of Dance metode (engelsk).
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved