Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Fjøsnisser og gårdsnisser

Fjøsnisser og gårdsnisser var å finne på nesten hver bondegård i gamle dager. De er ganske små, går alltid i vadmelsklær i grått, og har på en rød topplue. Fjøsnisser og gårdsnisser er i godt humør, glade og fornøyde, bare de får holde på med sitt. Fjøsnisser og gårdsnisser har fire fingre som de steller i fjøs og stall med slik at de får krøtterlykke på gården. Også i slåttonna kan de være med. Nissene steller slik at bonden ikke går tom for mel og mat.


Husbonden skal være fornøyd

Fjøsnisser og gårdsnisser vil at husbonden skal være fornøyd med dem, og de krever bare julegrøt for arbeidet. Men til gjengjeld må man ikke glemme å sette ut grøten, for da kan alt gå galt på gården! De er mange ganger så sterke som mennesker, og også mange ganger så gammel!

Den julenissen vi kjenner i dag er en etterlevning både av disse smånissene, og etter historien om den hellige Nicolaus.


Den hellige Nicolaus var en snill biskop som levde på 300-tallet. Han var en gavmild og ydmyk mann, som ga til de fattige, og på denne måten oppsto skikken med julegaver. Fordi han var biskop hadde han en fotsid hvit krave. Dette er opprinnelsen til julenissedrakten. Så Santa Claus og den norske nissen på låven kommer fra to forskjellige tradisjoner, men er mikset sammen til vår velkjente norske julenisse.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved