Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO


Juleblomster

Juleblomster er en obligatorisk del av julen, og noen sorter juleblomster forbindes sterkere med høytiden enn andre. I Norge har vi tradisjonelt brukt flere plantearter som juleblomster:

Kristtorn hører julen til. Det er ingen moderne plante, den ble allerede nevnt i Snorres Edda, og da ble den kalt Beinved. Men i dag selges greiner av kristtorn med røde bær, og er vakker julepynt. Nordmenn elsker blomster og vi kjøper ekstra mye ved juletider.

Julestjerne topper salget av juleblomster hvert år. Den finnes både i rødt og hvitt, og er lettstelt.


Julegleden, som var den vanligste juleblomsten før julestjernene, er ikke så vanlig lenger, for den tåler ikke så godt det varme inneklimaet som vi har i dag. Men det er kommet nye sorter på markedet som passer bedre. Blomsten er også større.

Asalea har vært en populær juleblomst, men den må passes godt på for å trives.

Ildtop er en mye brukt og lettstelt juleplante, knallrød som den er.

I det siste har ridderstjerne (også feilaktig kalt amaryllis) blitt en svært populær juleplante som selges som potteplante eller avskåren. Den holder lenge og er flott i forskjellige rød- og hvitsjatteringer.

Hyacinter, eller svibler, var kanskje mer vanlig før. I dag er det dessverre mange som reagerer allergisk på den sterke blomsterduften.

Julerosen (helleborus niger) er ikke så kjent, men den blomstrer faktisk ute ved juletider, mens resten av hagen sover hilser julerosen våren velkommen svært så tidlig. 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved