Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julemusikk

Julemusikk har fremfor noe evnen til å sette en i julestemning. Det er kanskje derfor folk kjøper enorme mengder julemusikk og går til julekonserter og lignende arrangementer.

I adventstiden og i jula spilles det mye julemusikk rundt omkring i Norge. Skolene har sine egne konserter, elevene på musikkskolene har avslutningskonserter, og i kirker og forsamlingshus synger lokale amatørkor og byorkestre julen inn med kjent og kjær julemusikk. Mange av de store norske artistene har det som årlig tradisjon å reise rundt på turne og fremføre gamle og nye julesanger i egne versjoner.


I den klassiske musikktradisjonen finnes en rekke fantastiske verker som er skrevet til julehøytiden, for eksempel barokk-komponisten Georg Friedrich Händels verk ”Messias”, og Johann Sebastian Bachs ”Juleoratoriet”. Disse verkene fremføres av norske kor og orkestre hvert år, bl.a. av Oslo Filharmoniske Orkester og Kor. De avholder også andre adventskonserter.
I radio og på fjernsyn kan man også få hørt og sett mange flotte konsertopplevelser rundt juletider. Radio og fjernsynskanalene sender konsertopptak i de fleste sjangre, både pop, rock, jazz og klassisk musikk er representert. En festlig og sterk årlig tradisjon er Nyttårskonserten med Wienerfilharmonikerne som blir sendt første nyttårsdag, før sendingene fra hoppuka, hvor sportskommentatoren Arne Scheie hvert år kommenterer nyttårsrennet fra Garmisch-Partenkirchen. 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved