Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julenissen

Alle norske barn kjenner julenissen som en lattermild eldre herre som kommer med julegaver, iført sorte støver, en rød drakt, hvitt skjegg og store røde kinn. Men hvem er julenissen egentlig, og hvor stammer julenissen fra?

Legenden om julenissen går helt tilbake til 300-tallet, da det ble født et barn ved navn Nikolaus. Ingen visste den gang at han skulle bli verdensberømt som julenissen med alle julegavene, men Nikolaus viste raskt tegn på at han hadde spesielle evner. Som voksen ble han biskop i Myra i det sør-vestlige Lille-Asia, og herfra gjorde han ifølge legenden bare gode gjerninger. En av de gjerningene som senere er knyttet til Nikolaus som julenisse –eller gavegiver – skjedde da han reddet en familie fra fattigdom ved å kaste penger inn gjennom vinduet deres om natten. Men Nikolaus kunne mye mer enn det. Ved Guds kraft kunne han vekke de døde til live, og han kunne redde sjøfolk fra stormene. Derfor ble Nikolaus (senere kaldt julenissen) kåret som helgen og ble i første omgang mest æret av sjømennene.


julenissen

Nikolaus blir til julenissen

Nikolaus var i første omgang katolsk helgen, men under reformasjonen afskaffet protestantene helgendyrkelsen. Men de hadde problemer med bare å droppe Sankt Nikolaus, fordi han var så populær, så i stedet fremstilte man ham uten bispelue, og kalte ham julenissen. Det passet godt med at Nikolaus i sin tid hadde dødd i desember, for nå kunne han kobles sammen med julen og julegavene – som julenissen.
Slik ble Sankt Nikolaus under navnet julenissen kjent i Norge, og slik ble han også spredt til USA. Her ble fortellingen om ham spredt av de hollandske sjøfolk som la til i New York. De kalte Sankt Nikolaus for ”Sinterklaas”, og via oversettelsene til amerikansk ble han til ”Sancta Claus” – den amerikanske julenissen.


 

Julenissen og julegavene

I dag er julenissen kjent over alt i verden som den snille, eldre mannen som kommer med julegaver til barna. Julenissen blir brukt i et massivt omfang som kommersielt blikkfang opp mot jul – særlig etter 1930, hvor Coca Cola for første gang tegnet ham inn i sine reklamer. Her hadde han stort, hvitt skjegg, sorte støvler, en tykk, rød frakk og en smittende latter. Akkurat slik som vi kjenner ham og elsker ham i dag.

Men det er fortsatt diskusjoner om hvor han stammer fra. Sankt Nikolaus var jo fra Lille-Asia, men i dag blir han knyttet sammen med sneen og julen, og derfor kjemper både Canada, Finland, Grønland, Norge og Sverige om retten til å ha den gamle gavegiveren boende.

Fjosnisser og gaardsnisser
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved