Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julenisser

Julenisser hører julen til, og er trolig det vanligste symbolet for våre dagers julefeiring. De julenisser vi ser rundt omkring oss i Norge i dag har vokst frem ut fra historien om den hellige Nicolaus, og det er derfor amerikanerne kaller sine julenisser for Santa Claus. Nicolaus var en snill og gavmild biskop, og på maleriportretter av ham har han en fotsid hvit krave på bispekappen. Kanskje er det opphavet til den drakten som norske julenisser har på i dag.


Men den andre inspirasjonskilden til de norske julenisser er den norske fjøsnissen. Gårdsnissene fantes på bondegårdene før i tiden. De var ganske små, og hadde på vadmelsklær i grått og en karakteristisk rød topplue. De var i godt humør, glade og fornøyde hvis de fikk holde på med sitt. Nissene ønsket at bøndene skulle være fornøyde med dem, og alt de krevde var å få servert julegrøt på julaften. Til gjengjeld måtte man ikke glemme å sette ut grøt, for da kunne alt gå virkelig galt på gården!
Nisser har vært populære motiver på norske julekort og juleplakater. Nissetypene har hele tiden endret seg – fra fjøsnisse til nisse som ligner på en vanlig mann, som gjør vanlige ting. Hele tiden har han vært bærer av stemning og tematikk. 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved