Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Julens farger

Hvis man spør folk hvilke farger de primært oppfatter som julens farger, vil nok mange svare rødt, grønt, lilla, gull, sølv eller hvitt. Juletreet er grønt, nissen er rød, julepynten er gjerne kombinasjoner av disse to, eller gullglinsende juletrekuler og sølvglitter. Den populære juleplanten julestjerne, er i julens farger, den er rød og grønn. Det mange ikke vet, er at det røde også er kronblader, og ikke selve blomsten. At hvitt er en viktig julens farger, skyldes også at vi i Norden som oftest har snø når julehøytiden kommer.


Betydningen av julens farger skyldes delvis at kirken har en årskalender som er inndelt, blant annet i julens farger, og hver farge har sin egen bestemte symbolikk. Hvit er den eldste fargen. Rundt år 1100 kom det bestemte bestemmelser om farger som skulle endres etter kirkens årstider. Hvitt er lysets, gledens og renhetens farve. Den brukes 1. juledag, nyttårsaften og første nyttårsdag. Rødt er åndens farge, og den står for blod og ild. Denne brukes andre juledag. Fiolett, eller lilla, brukes i advent, og er botens farge. Det er vanlig å bruke lilla lys i adventsstaken.
Selv om det finnes noen farvevalg som er mer "julete" enn andre, kan man sagtens bruke alle de andre fargene i spekteret i juledekorasjoner. Det handler om å være kreativ og finne sin egen form! 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved