Jul i Norge
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Juleøl

Juleøl er en gammel tradisjon i Norge. Før i tida het det ikke å feire jul; men å drikke jul. Å drikke juleøl har tradisjonelt handlet om å drikke til minne om de norrøne gudene og døde venner og slektninger, senere skålte man for Jesus og Jomfru Maria. Det var straffbart å ikke brygge juleøl, og det var kirken som sto for avstraffelsen av folk som ikke brygget juleøl.

Store deler av den julefeiringen vi har i dag er en blanding av kristne høytidstradisjoner og gamle hedenske skikker. Betegnelsen "jul" stammer også fra førkristen tid. Den hedenske festen Jol ble feiret over hele Nord-Europa, og en av de mest høytidelige juleforberedelsene var å brygge juleøl.

I dag brygger norske bryggerier over 50 sorter øl spesielt til julehøytiden. Blant bryggeriene med en lang tradisjon i julebrygging er Dahls, Ringnes, Aass, Borg, Frydenlund, Mack, Hansa og Gran. Noen brygger fortsatt hjemme, og her er det gjerne i tillegg til det spesielle ølet til jul lokale variasjoner av hjemmebrygg som for eksempel ingefærøl, mjød eller lager. I hjemmebrygget brukes ofte einer som gir en karakteristisk smak. Det er heller ikke uvanlig med røyket malt.

I dag skåles det nok aller mest under den utbredte tradisjonen med julebord og under julemiddagen. Mange drikker også lysere og mer "vanlig" øl i julen, gjerne med en akevitt til. 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved