jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Juletradisjoner Sverige

Det er ingen tvil om at svenskene har rike juletradisjoner. Sverige og landets tradisjonelle julefeiring er også gjort udødelig gjennom Astrid Lindgrens litteratur og filmatiseringer av Emil, Marikken og Barna i Bakkebygrenda og blant annet Ingmar Bergmanns film "Fanny och Alexander". På mange måter ligner norske juletradisjoner de i Sverige, men svenskene har også sine egne helt spesielle høytidstradisjoner.

Mat står sterkt blant juletradisjoner i Sverige, for eksempel julskinka, ”dopp i grytan”, sild, köttbullar og prinskorv. Dopp i grytan er en mattradisjon hvor de krydrer mørkt brød, dypper det i oppkokt skinkelake, og serverer det med sennep. Prinsekorv er små julepølser som er stekt og krydret med sennep. Andre ernæringsmessige juletradisjoner i Sverige er Janssons fristelser, som er gratinerte poteter med ansjos, og lutefisk, som vi kjenner den her hjemme.

I tillegg til sine julklappar (julegaver), elsker svenskene også musikk og sangleker, og blant de sanger som man synger og leker er Hej tomtegubbar, Små grodorna, Nu är det jul igjen, Santa Lucia, Goder afton, Bereden väg för Herran, Hosianna og Jul, jul, strålande jul.

En kjent og kjær julebok, er Viktor Rydberg og Harald Wibergs klassiske bok om Tomten (Nissen på norsk). Söta bror har også den samme tradisjonelle Disneysendingen på julaftens formiddag, i tillegg til den rørende tegnefilmen Karl-Bertil Jonssons julafton.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved