jul
kategorier KATEGORIER menuer

JULINORGE.NO

Lille julaften

Den 23. desember kalles lille julaften, og er dagen før selveste julekvelden. Lille julaften ble også kalt Vaskarnotto, Sjursmesse, Kakukvelden og Tollesmesse. På lille julaften var gårdens menn grytidlig oppe og hogg juleved. Når det var gjort skulle det treskes; det måtte ligge korn på låven i jula. Kvinnene var oppe hele natta for å bake julekaker. Alle skulle ha hver sin kake til jul, også tjenestefolket.

På lille julaften skulle man også skrape vekk årsgammel sot og støv fra vegger, tak og møbler. Etter husrengjøringen, var det tid for å rengjøre seg selv. Noen steder hadde man en "laugarkjer". Først badet husets herre, deretter kona, barna og til slutt tjenestefolket.

Den 23. desember er det vanlig å gjøre seg ferdig med de siste forberedelser til jul, som for eksempel å pynte julegran, kjøpe inn de siste julegaver og vaske huset. På denne dagen har norske forretninger den største omsetningen i året, og det er visstnok på denne dagen at det bulkes mest biler!


For mange barn er 23. desember den lengste dagen i året, det er utrolig hvor sakte tiden går når man venter på jula. Fjernsynet har sendt tradisjonsrike programmer, og tidligere var Ingrid Espelid Hovig et fast innslag som viste oss hvordan vi skulle få ribbesvora sprø, og fremdeles sendes den nordtyske, komiske filmen ”Grevinnen og hovmesteren” fra 1963. Her serverer James middag på nyttårsaften til grevinne Miss Sophie. Blant fantasigjestene på besøk hos Miss Sophie er Mr Pomeroy, Sir Toby, Admiral von Schneideroy og Mr Winterbottom.
 

 


Home  |  Om julinorge.no   |  Kontakta oss
Copyright julinorge.no All rights reserved